Toneelgroep Oese Volluk komt naar de Baron

0
581

Zaterdag 8 februari speelt Toneelgroep Oese Volluk voor een uitverkochte Baron het blijspel Opoe in the War, wat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog.

Op vrijdag 7 februari wordt het stuk opgevoerd voor de vrijwilligers van de Historische Vereniging Avereest. De vereniging geeft hen deze uitvoering cadeau voor al het werk wat ze voor de vereniging doen.

{loadmoduleid 136}

De Historische Vereniging Avereest en Oese Volluk werken dit seizoen nauw met elkaar samen bij de viering van 75 jaar vrijheid.

Dat het thema 75 jaar vrijheid leeft blijkt uit het aantal reserveringen. In Nieuwleusen speelde Oese Volluk al vier maal voor een volle zaal. Alle geplande uitvoeringen in Dedemsvaart, Dalfsen en Ommen waren ook binnen enkele weken uitverkocht. Daarom geeft Oese Volluk een extra uitvoering op donderdag 5 maart in theater Carrousel in Ommen.

Tijdens het toneelstuk zijn we te gast in het werkplaatsje van Evert Eijkenaar. Dit hoort bij de houtzagerij van Johanna en Evert die wat afgelegen ligt aan de bosrand.

Adrianus is een oude schoolkameraad van Evert en is één van zijn grootste klanten. Wanneer de tweede wereldoorlog uitbreekt is de vriendschap voorbij, omdat Adrianus lid is van de NSB. Adrianus blijft hout bij Evert bestellen en zorgt er zelfs voor dat de Duitsers hout bij hem bestellen. Wanneer Evert dit weigert dreigt NSB’er Martin zijn bedrijf te vorderen. Dat moeten Evert en Johanna voorkomen omdat drie onderduikers in de kelder onder het werkplaatsje zijn verstopt. Wanneer onderduiker Mirjam zwanger raakt verzint men een list.

Lukt het om de onderduikers verborgen te houden voor de NSB’ers? Lukt het om de Engelse piloot terug te laten keren naar Engeland? En vooral hoe houden Evert, Johanna en Opoe zich staande in een donkere periode met moeilijke keuzes?

Na de eerste uitvoeringen werden de schrijvers en spelers overladen met complimenten. Het toneelstuk is interessant en leerzaam voor alle leeftijden.

Ook dit seizoen maakt Oese Volluk optimaal gebruik van faciliteiten van theater de Baron. Boven het decor worden originele krantenknipsel, filmpjes radiofragmenten uit de donkere periode van onze geschiedenis getoond. Het publiek zal oren en ogen tekort komen. Hiervoor zijn o.a. filmopnames gemaakt in museumboerderij De Wheem in Oud Avereest. Verder is er een hilarische scene opgenomen met de onderduikers, een paard en wagen in de bossen van Dalfsen.  

Op 4 april speelt de toneelgroep het korte blijspel De Leste Brugge op het Historisch Spektakel. De schrijvers van Oese Volluk hadden tijdens het schrijven contact met de historische verenigingen in Nieuwleusen, Dalfsen, Ommen en Avereest. Niet alleen over gebeurtenissen in de oorlog, maar ook hoe men in die tijd werkte en leefde.

Ondanks dat de stukken een serieuze ondertoon hebben, wordt er veel gelachen. Het is immers een voorrecht om te kunnen vieren dat we al 75 jaar in vrijheid kunnen leven.

  • Za. 8 feb.    Dedemsvaart, Theater de Baron, UITVERKOCHT
  • Za. 29 feb    Dalfsen, de Overkant, Tour du ALS, UITVERKOCHT
  • Do. 5 mrt.    Ommen, Theater Carrousel, EXTRA VOORSTELLING
  • Vr. 6 maart    Ommen, Theater Carrousel, UITVERKOCHT

Aanvang: 20:00 uur, entree €7,50. Kinderen t/m 12 jaar €4,-.

Kijk voor meer info en reserveer op tijd uw kaarten op: www.oesevolluk.nl of bel: 06 – 33 31 33 55.

Geschikt voor alle leeftijden