Toneelgroep Oese Volluk speelt in een uitverkochte Baron

0
306

Vrijdag en zaterdag speelde Oese Volluk uit Nieuwleusen voor een volle Baron in Dedemsvaart. De voorstelling van zaterdag was al weken uitverkocht. Vrijdagavond gingen de vrijwilligers van Historische Vereniging Avereest terug naar de oorlogsjaren 40-45.

Het publiek was te gast in het werkplaatsje van Johanna en Evert Eijkenaar. Johanna vond dat je de Duitsers en NSB’ers niet te veel tegen moest werken. Met een houtzagerij moest er brood op de plank komen. Haar man Evert wilde geen hout leveren aan de Duitsers. De NSB’ers  dreigden het bedrijf te vorderen. Johanna vond dat ze eieren voor hun geld moesten kiezen omdat ze onderduikers in hun kelder hadden verstopt.

{loadmoduleid 136}

Oese Volluk gaf goed weer hoe groot de verdeeldheid in die tijd was. Niet alleen tussen de NSB-ers en de onderduikers, maar ook tussen mensen die vroeger als vrienden bij elkaar in de klas hadden gezeten en nu lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Opoe zorgde voor de humoristische situaties én de onderduikers die schuil gehouden werden in de kelder. Ze kon het goed vinden met de Engelse piloot Henry Tailor. Ze leerde hem de Nederlandse taal.

Het publiek genoot van de misverstanden, hilarische situaties, de spanning en de sfeer.

De schrijvers van Oese Volluk hadden tijdens het schrijven contact met de historische verenigingen in Nieuwleusen, Dalfsen, Ommen en Avereest. Niet alleen over gebeurtenissen in de oorlog maar ook hoe men in die tijd werkte en leefde.

Dat het thema 75 jaar vrijheid leeft blijkt uit het aantal reserveringen. Alle uitvoeringen in Nieuwleusen, Dedemsvaart, Dalfsen en Ommen waren binnen enkele weken uitverkocht. Daarom geeft Oese Volluk een extra uitvoering op zaterdag 2 mei in de Trefkoele+ in Dalfsen.

Toneelgroep Oese Volluk zal op onderstaande data nogmaals het glas heffen op 75 jaar vrijheid:

  • Za. 29 feb    Dalfsen, de Overkant, Tour du ALS, UITVERKOCHT
  • Do. 5 mrt.    Ommen, Theater Carrousel, UITVERKOCHT
  • Vr. 6 maart    Ommen, Theater Carrousel, UITVERKOCHT
  • Za. 2 mei    Dalfsen, Trefkoele+

Aanvang: 20:00 uur. Alle leeftijden

Reserveer op tijd uw kaarten op: www.oesevolluk.nl of bel: 06 – 33 31 33 55