Expeditie Vrijheid is een lespakket voor basisscholen en richt zich primair op groep 7-8 van de basisschool. Er hebben zich al 178 Overijsselse scholen voor dit lespakket aangemeld, waarvan 11 uit de gemeente Hardenberg. Leerlingen onderzoeken in Expeditie Vrijheid de betekenis van oorlog en vrede in hun eigen omgeving.

(Advertentie)

Expeditie vrijheid is ontwikkeld door het Historisch Centrum Overijssel in samenwerking met tien Overijsselse partnerscholen. Het lespakket bestaat uit zes lessen. Projectleider Willemijn Zwart: “Zonder de bijdrage van deze tien top-scholen, was het ons nooit gelukt een lespakket te ontwikkelen dat zó goed aansluit bij de wensen van het onderwijs. Het belang van burgerschap, inzetten op methodevervangend werken en de kracht van de eigen omgeving om onderwijs voor leerlingen betekenisvol te maken, dat zijn hun ideeën. Hier lopen gelukkig nog veel meer scholen voor warm.”

{loadmoduleid 136}

Op expeditie in eigen omgeving

Expeditie Vrijheid legt de koppeling tussen de leerdoelen voor de Tweede Wereldoorlog en de eigen omgeving van de leerlingen. Naast het Amsterdamse verhaal van Anne Frank wordt aan de Deventerse Etty Hillesum aandacht besteed, naast het bombardement op Rotterdam komen de bombardementen op Enschede en Nijverdal langs, naast de Februaristaking wordt de impact van de April-mei-staking, begonnen in Hengelo bij Stork, besproken. Daarnaast sluit elk van de zes lessen af met een burgerschapsopdracht. De leerlingen verwerken de lesstof door opdrachten te maken die werken aan multiperspectiviteit, mensenrechten en empathisch vermogen. Daarmee is dit lespakket de perfecte voorbereiding op WO2-excursies in de eigen omgeving en daarbuiten.

Deelnemende scholen uit de gemeente Hardenberg

De deelnemende scholen zijn; CNS Balkbrug, Ds. Koningsbergerschool uit Bergentheim, OBS het Kompas uit Dedemsvaart, CBS Rheezerveen, De Kwinkslag en SBO De Vonder uit Slagharen en vijf scholen uit Hardenberg CBS de MarsWeijde, Ds. Doekesschool, Prof. Waterinkschool, Albertus Riseaus School en CBS Bloemenhof. Scholen kunnen zich nog steeds opgeven, via www.expeditie-vrijheid.nl.

Share.
Exit mobile version