Viering 75 jaar vrijheid: de vlag mag uit

0
92

Dit jaar staat in het teken van de viering van 75 jaar vrijheid. Maar door het coronavirus zijn alle provinciale en lokale activiteiten en vieringen afgelast, verplaatst of uitgesteld. De lustrumactiviteiten zouden begin april van start gaan. Toch mogen we 75 jaar vrijheid niet aan ons voorbij laten gaan. Daarom vragen de gemeemte u de vlag uit te hangen. Ook komt er een reportage van 17 verhalen door heel de provincie Overijssel.

De viering van 75 jaar vrijheid in de gemeente Hardenberg is door de situatie rond het coronavirus van de baan. De organisatoren kijken naar de mogelijkheden voor een alternatief programma op een later tijdstip. Zo worden bijvoorbeeld de speciale toneellessen over vrijheid al online doorgegeven.

Organisaties en vele vrijwilligers hebben de afgelopen periode veel tijd en energie gestoken in de voorbereidingen van de lokale festiviteiten

aldus wethouder Alwin te Rietstap.

{loadmoduleid 136}

Er was een fantastisch programma opgesteld en alle inzet hiervoor waardeer ik enorm. Samen met de organisatoren bekijken we de mogelijkheden om op een veilige manier toch stil te staan bij dit lustrum. Ook de herdenkingen zullen uiteraard anders zijn. Het is belangrijk dat wij, ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden, op een waardige manier de gevallenen kunnen herdenken en stil kunnen staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Momenteel zoeken we naar een gepaste veilige manier.

Vrijheidskrant

Onlangs verscheen de vrijheidskrant in heel Overijssel. Door het coronavirus is een groot gedeelte van de inhoud niet up-to-date. Toch is de krant belangrijk om de boodschap én het gevoel van vrijheid te delen. U leest de krant op www.vrijheidgemeentehardenberg.nl. Op deze website komt deze periode de meest actuele informatie te staan.

De vlag mag uit

Vrijwel alle evenementen in Overijssel zijn afgelast. Daarom doen we de oproep: Hang op jouw lokale bevrijdingsdag de vlag uit!

  • 6 april: Ane, Anerveen, Anevelde, Bergentheim, Brucht, Bruchterveld, Collendoorn, De Krim, Den Velde, Gramsbergen, Hardenberg, Holtheme, Holthone, Hoogenweg, Loozen, Radewijk, Venebrugge
  • 7 april: Dedemsvaart
  • 9 april: Lutten, Schuinesloot, Slagharen
  • 10 april: Kloosterhaar, Mariënberg, Sibculo
  • 11 april: Balkbrug, Diffelen, Heemserveen, Rheeze, Rheezerveen

Saamhorigheid

Het coronavirus vraagt veel van ons land. Op het moment dat we stil staan bij het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven, zijn we juist in onze vrijheid beperkt. Tegelijkertijd zien we saamhorigheid, mensen letten op elkaar en iedereen die op dit moment de handen uit de mouwen kan steken helpt mee.

Samen staan we sterk en dat is waar vrijheid om draait. Inwoners kunnen hun foto delen met hun vrijheidswens op Instagram, Facebook of Twitter met #overijsselviertvrijheid. Zo vieren we samen, maar op afstand, de vrijheid.

In het voetspoor van de bevrijders’ op TV Oost

In een dagelijks tv-programma keren we terug naar de oorlogsjaren met een mini-documentaire. Samen met het Historisch Centrum Overijssel verzamelde RTV Oost het afgelopen jaar bijzondere oorlogsverhalen en verfilmde deze. In de bevrijdingsjournaals hoor je welk stukje van de provincie werd bevrijd en hoe dat in zijn werk ging. En er is muziek met de speciale ‘Songs for Freedom’.

In de middag duikt TV Oost in haar archieven met speciale oorlogsdocumentaires. ‘In het voetspoor van de bevrijders’ zie je tot en met 17 april dagelijks om 14.00 uur en 17.30 uur op TV Oost. De uitzending wordt vanaf 18.30 uur elk uur herhaald. De oorlogsdocumentaires uit de archieven zie je elke dag om 14.30 uur.