Wegens succes nogmaals op TV “Opoe in the War”

0
450

Tijdens het Bevrijdingsweekend bracht VechtdalLeeft TV het blijspel “Opoe in the War” op TV. Naar aanleiding van de vele reacties die hierop binnen kwamen is er besloten dit blijspel nog een keer op TV te brengen en wel op Bevrijdingsdag 5 mei.

In februari en maart wist Toneelvereniging Oese Volluk in Nieuwleusen, Dedemsvaart, Ommen en Dalfsen duizenden te boeien met het toneelstuk “Opoe in the War”. Alle zalen waren ruim van te voren uitverkocht. 

{loadmoduleid 136}

Het toneelstuk, dat uit drie bedrijven bestaat, wordt op dinsdag 5 mei compleet uitgezonden. Het eerste bedrijf is om 14.00 uur te zien, het tweede bedrijf vanaf 15.00 uur en het laatste bedrijf begint om 16.00 uur. De bedrijven duren ongeveer 45 minuten, dus na elk bedrijf kan de kijker, net als in het theater, even pauzeren.

“Opoe in the War” gaat in drie bedrijven met grote stappen door de vijf oorlogsjaren, waarbij een beeld geschetst wordt, hoe de oorlog in deze regio is beleefd. Het is een blijspel met een serieuze ondertoon. Het speelt zich af in de werkplaats van Evert Eijkenaar, bij de houtzagerij van Johanna en Evert waar in de oorlog ook onderduikers verborgen werden gehouden.

Daarnaast is er in het normale filmjournaal, wat dagelijks op de even/oneven uren begint, ook een vertelling te zien over de oorlog en bevrijding van Nieuwleusen. Jenni Veijer vertelt daarin het verhaal ondersteunt met beelden van de historische vereniging Ni’jluusn van vrogger en bijdragen van museum Palthehof. Een mooie samenwerking tussen deze verenigingen, de Oranjevereniging Nieuwleusen en VechtdalLeeft TV. Naast deze zijn er nog een aantal verhalen te zien met mensen die de oorlog 75 jaar geleden hebben meegemaakt.

{loadmoduleid 136}