Melding processierups kan in de gemeente Hardenberg via interactieve kaart

0
126

Inwoners van de gemeente Hardenberg die melding willen maken van de eikenprocessierups, willen weten of een boom preventief bestreden is en of een melding van overlast in behandeling is, kunnen dit vanaf nu zien op een interactieve kaart.

De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups is afgerond. Op plaatsen waar overlast werd ervaren en op plaatsen waar veel mensen komen, zijn de kronen van bomen bespoten met een biologisch middel. Ondanks de preventieve bestrijding kan het zo zijn dat het middel niet alle processierupsen heeft bereikt en dat er dus rupsen zijn die zich zullen ontwikkelen tot volwassen dieren, inclusief de gevreesde brandharen. De grootste hinder hiervan wordt doorgaans ervaren van eind mei tot en met juli.

{loadmoduleid 136}

Bestrijding

Daarom gaan we vanaf nu verder met het bestrijden van de eikenprocessierups. Wanneer de dieren volwassen zijn, zoeken zij elkaar op en vormen zij nesten. Deze nesten kunnen de grootte bereiken van een tennisbal, of soms zelfs een voetbal. Meestal zijn deze nesten te zien in takken, tegen een stam of aan de voet van een stam. In deze fase bestrijden wij de rupsen door het wegzuigen van deze nesten.

Huishoudfolie

Op sommige plaatsen zien we de dat de stam van de boom is omwikkeld met huishoudfolie. Ook krijgen we berichten over het gebruik van plakplastic, waar zelfs vleermuizen en vogels het slachtoffer van zijn geworden. Dergelijke middelen zijn niet effectief en bovendien schadelijk voor andere dieren én het milieu. De gemeente zal, waar ze dit tegenkomt op gemeentelijke bomen, het plastic dan ook verwijderen.

{loadmoduleid 136}

Melding

Om het maken van een melding gemakkelijker te maken, heeft de gemeente vanaf nu een interactieve kaart op www.hardenberg.nl/eikenprocessierups. Wanneer u in een eikenboom één of meerdere grote nesten aantreft, kunt u een melding maken op de website. Op de kaart kunt u dan de juiste boom selecteren en een melding aanmaken. U kunt op deze kaart ook zien of er reeds een melding is gemaakt, of deze al in behandeling is, en of deze wel of niet zal worden bestreden. Of bestrijding wel of niet plaatsvindt is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder of een boom zich in een drukbezocht gebied bevindt en hoeveel processierupsen/nesten er zijn aangetroffen. Als de boom waarvan u een melding wilt maken niet zichtbaar is op de kaart, is het uiteraard mogelijk om een gewone melding te maken.

{loadmoduleid 136}