Gemeente maakt winterterrassen en tijdelijke overkappingen voor ondernemers mogelijk

0
104

De gemeente biedt horecaondernemers de mogelijkheid een winterterras in te richten zolang de coronamaatregelen gelden. Ook mogen horecaondernemers, sportverenigingen en winkeliers onder voorwaarden een tijdelijke tent of overkapping plaatsen. Met deze maatregelen wil de gemeente ondernemers en sportverenigingen ondersteunen in de coronacrisis.

Horecaondernemers die een terras willen inrichten moeten hiervoor een terrasvergunning aanvragen. Het terrassenseizoen en ook de terrasvergunning eindigt normaal gesproken op 1 november. In verband met de coronamaatregelen, biedt de gemeente Hardenberg horecaondernemers de mogelijkheid om een winterterras in te richten.

{loadmoduleid 136}

Eerder al maakte de gemeente het mogelijk om een groter terras in te richten, en daarbij een deel van de openbare ruimte te gebruiken. Veel horecaondernemers maken gebruik van deze mogelijkheid. Deze mogelijkheid blijft ook bij de winterterrassen bestaan.

Omdat een terras juist nu een verlengstuk van de binnenruimte is, wil de gemeente ook tijdelijke  tenten of overkappingen met eventuele verwarming onder voorwaarden toestaan. Zo kunnen de horecaondernemers ook in de komende herfst- en wintermaanden profiteren van een groter terras.

De mogelijkheid voor het plaatsen van een tent over overkapping geldt ook voor sportverenigingen of winkeliers.

Voorwaarden voor een winterterras, een tent of overkapping

Bij het inrichten van een winterterras en het plaatsen van een tent of overkapping gelden voorwaarden. Zo moeten bouwwerken, verwarming en andere obstakels brand- en constructief veilig en coronaproof zijn. De verkeersveiligheid en toegankelijkheid voor hulpdiensten mag niet in het geding zijn. Verder mag de tijdelijke situatie niet tot overlast leiden. Vanwege het belang van ventilatie mag een tent aan maximaal 1 zijde afgesloten zijn.

{loadmoduleid 136}

Energiezuinige terrasverwarming

De gemeente vraagt ondernemers om voor een zo duurzaam mogelijke oplossing te kiezen.

De provincie Overijssel heeft een subsidieregeling opengesteld voor energiezuinige terrasverwarming in de vorm van warmtekussens die elektrisch opgeladen kunnen worden. De subsidie bedraagt maximaal 30% van de kosten met een maximum van € 3.000 per aanvrager

Plan bij de gemeente indienen

Horecaondernemers of sportverenigingen die van deze mogelijkheden gebruik willen maken kunnen een verzoek indienen door te mailen naar [email protected]. De gemeente bekijkt het plan in goed overleg met de ondernemer en geeft toestemming als aan de voorwaarden wordt voldaan. De toestemming geldt zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Overige bepalingen uit het terrassenbeleid blijven van kracht.

{loadmoduleid 136}