Raad van State: Aldi Dedemsvaart niet naar Mercator

0
136

De gemeenteraad van Hardenberg heeft terecht geweigerd om verplaatsing van supermarkt Aldi vanuit het centrum naar bedrijvenpark Mercator in Dedemsvaart mogelijk te maken. Dat is het oordeel van de Raad van State die vandaag uitspraak deed in het hoger beroep.

Wethouder Martijn Breukelman is blij met de uitspraak: “De Raad van State heeft ons in het gelijk gesteld. Samen met onze partners werken we al jarenlang aan krachtige centra. Met deze uitspraak maakt de Raad van State duidelijk dat een supermarkt in het centrum hoort en niet op een bedrijventerrein. Uiteraard blijven we open staan voor het gesprek met Aldi.”

{loadmoduleid 136}

De zaak rond Aldi in Dedemsvaart speelt al jaren. In 2017 vroeg de supermarkt aan de gemeenteraad om verplaatsing van de supermarkt vanuit het centrum van Dedemsvaart naar de bedrijvenpark Mercator mogelijk maken. De gemeenteraad van Hardenberg weigerde begin 2018 hieraan mee te werken. Het gemeentelijk beleid richt zich op het versterken en compacter maken van centrumgebieden. Supermarkten spelen daar een belangrijke rol in als publiekstrekker in of aan de randen van de centra. 

Aldi maakte bezwaar tegen het besluit van de gemeenteraad. De gemeenteraad verklaarde dit bezwaar als ongegrond. Daarop stelde Aldi beroep in bij de Raad van State.

Tussenuitspraak: besluit beter onderbouwen volgens Europese regels

In februari van dit jaar deed de Raad van State al een zogenaamde tussenuitspraak. Toen al kreeg de gemeente van de Raad van State voor het grootste deel gelijk. Wel was de Raad van State van oordeel dat de gemeente het besluit om niet mee te willen werken aan verplaatsing van Aldi beter moest onderbouwen. De onderbouwing moet namelijk voldoen aan nieuwe en ingewikkelde Europese regelgeving. De gemeente Hardenberg kreeg van de Raad van State de gelegenheid om een nadere onderbouwing aan te leveren. Dit is voor de zomer gebeurd.

{loadmoduleid 136}

De gemeenteraad hoeft het bestemmingsplan niet te herzien

Vandaag deed de Raad van State definitief uitspraak. Volgens de Raad van State voldoet de nadere onderbouwing die de gemeente heeft aangeleverd nu wel aan de Europese regels. Daarmee heeft de gemeente volgens de Raad van State goed onderbouwd waarom Aldi niet naar het bedrijvenpark Mercator kan verhuizen. Hoewel de Raad van State oordeelt dat het beroep van Aldi aanvankelijk gegrond was, zorgt de nadere onderbouwing van de gemeente er voor dat de rechtsgevolgen in stand blijven. Dit betekent dat het besluit van de gemeenteraad uit 2018 om het bezwaar van Aldi ongegrond te verklaren in stand blijft. De gemeenteraad hoeft het bestemmingsplan voor bedrijvenpark Mercator niet te herzien.

Martijn Breukelman: “Detailhandel zoals een supermarkt hoort in het centrum”

Wethouder Martijn Breukelman is blij met de uitspraak:

Volgens de Raad van State hebben we nu goed onderbouwd waarom wij vinden dat een supermarkt als Aldi niet op het Mercatorterrein hoort. We zien dit ook als een bevestiging van het beleid dat we al jaren voeren. Samen met onze partners werken aan een krachtig centrumgebied. Dat doen we onder andere door het kernwinkelgebied compacter te maken. Detailhandel zoals een supermarkt hoort in onze ogen in het centrum. Een supermarkt is immers een belangrijke publiekstrekker. Wat ons betreft is de zaak nu afgedaan. Natuurlijk zijn we bereid om samen met de Aldi na te denken over een oplossing voor het ruimteprobleem op de huidige locatie in Dedemsvaart.

{loadmoduleid 136}