Gemeente Hardenberg wil meest inclusieve gemeente van Nederland worden

0
93

De gemeente Hardenberg is al de meest toegankelijke gemeente van Nederland, en wil nu de meest inclusieve gemeente worden. “Iedereen moet zich thuis voelen, zichzelf kunnen zijn en mee kunnen doen in de Hardenbergse samenleving”, licht wethouder Luiten toe. De gemeente zet, samen met maatschappelijke organisaties, scholen en bedrijven concrete acties op, onder andere met de campagne Met z’n allen, heel gewoon. Dit staat beschreven in het beleidskader Inclusie 2021-2023. Naast fysieke toegankelijkheid richt het beleidskader zich ook op toegankelijkheid van informatie, duidelijke overheidscommunicatie en is er bijzondere aandacht voor diversiteit en discriminatie.

{loadmoduleid 136} 

“In Nederland kan je zijn wie je wil. Iedereen heeft het recht en de vrijheid om zijn eigen identiteit, levensstijl of overtuiging te kiezen. Wanneer je die keus voor jezelf maakt, hoort daar ook bij dat je de keuze van een ander respecteert. We zijn allemaal anders in achtergrond, opvoeding, identiteit, uiterlijk, beperkingen, voorkeuren, gender, herkomst of overtuiging. Juist die diversiteit maakt de samenleving rijk, creatief en inspirerend. Want die samenleving, dat zijn we zelf en die maken we met z’n allen,” aldus de wethouder. “In het dagelijkse leven voelt nog niet iedereen die vrijheid om helemaal zichzelf te kunnen zijn. Als je afwijkt van de norm, kan het best lastig zijn om daar voor uit te komen. Je loopt soms tegen vooroordelen, afwijzing of onbegrip aan. Daar willen we in onze gemeente iets aan doen: verschillen zijn juist iets om te vieren.” 

Breder dan fysieke toegankelijkheid

Een belangrijk nieuw onderdeel is anti-discriminatie. De gemeente heeft hiervoor een enquête gehouden onder partnerorganisaties, en stelt met de uitkomsten daarvan een actieplan op. Daarnaast sluit de gemeente aan bij de regionale aanpak LHBTI+, en wil het Challenge Days organiseren voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Veel zaken die al zijn opgestart worden doorgezet. Zoals het project Zorgeloos Vechtdal, voor toegankelijke recreatie en de aansluiting van de gemeente bij Direct Duidelijk voor duidelijke overheidscommunicatie. 

{loadmoduleid 136}

Concrete acties

Het beleidskader bestaat naast de hoofduitgangspunten ook uit concrete acties. Zo is meteen duidelijk waaraan de komende tijd gewerkt wordt. De drie hoofduitgangspunten zijn:

  1. Van fysieke naar volledige toegankelijkheid.
  2. De Hardenbergse samenleving
  3. Van een toegankelijke naar een inclusieve samenleving.

Met z’n allen, heel gewoon

De gemeente heeft al een voorschot genomen op een van de acties in het plan, om inclusie tot een herkenbaar begrip te maken. Tijdens de afgelopen Week van de Toegankelijkheid introduceerde wethouder Luiten het nieuwe beeldmerk voor inclusie. Dit beeldmerk wordt de komende jaren op veel plekken in de gemeente zichtbaar. Het kleurrijke beeldmerk is een symbool van mensen in een diverse en inclusieve samenleving.

Meest toegankelijke gemeente sinds 2018

In 2018 werd de gemeente Hardenberg gekozen tot meest toegankelijke gemeente door de VNG (vereniging van Nederlandse gemeenten). Er werd gekeken naar de toegankelijkheid in het onderwijs, de arbeidsmarkt, vrije tijd en de buurt. Op verschillende vlakken blonk de gemeente uit ten opzichte van de andere gemeenten. En werd vooral de ‘gewoon doen-mentaliteit’ gewaardeerd.

De gemeenteraad van Hardenberg behandelt het beleidskader inclusie op 1 december 2020. 

{loadmoduleid 136}