Uitreiking Jeugdlintjes van Hardenberg

0
431

Op vrijdag 27 november 2020 reikt burgemeester Maarten Offinga de Jeugdlintjes 2020 uit. Drie jongeren uit de gemeente Hardenberg krijgen een lintje voor hun inzet voor de samenleving, en zijn daarmee een echte Held van Hardenberg. Burgemeester Offinga bezorgt de jeugdlintjes dit jaar bij de genomineerden thuis.

{loadmoduleid 136}

Het Jeugdlintje van Hardenberg is ingesteld door de gemeenteraad van Hardenberg om de maatschappelijke inzet van jongeren voor de samenleving te belichten en te belonen. Afgelopen maanden konden inwoners van de gemeente Hardenberg jongeren nomineren voor het Jeugdlintje. Een onafhankelijke jury heeft al deze nominaties beoordeeld. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren die zich hebben ingezet tijdens de coronaperiode.

De juryleden Maarten Offinga (burgemeester), Doreen Olsman (voormalig winnaar Jeugdlintje), Jan Maarten Veurink (Theater de Voorveghter), Rogier Tiel-Groenestege (Vechtdal College), Kelly van Ginkel (jongerenwerker De Stuw) en Mélanie Kleinheerenbrink (gemeente Hardenberg) hebben de inzendingen beoordeeld, en besloten om de volgende jongeren het Jeugdlintje van Hardenberg toe te kennen:

{loadmoduleid 136}

Theresia Varweg, 17 jaar uit Dedemsvaart

Theresia is een meisje met een, niet meteen zichtbare, licht verstandelijke beperking. Ze zit op praktijkschool De Maat en loopt stage bij Larcom. Theresia is erg sociaal en betrokken. Ze vlagt regelmatig bij het oude voetbalteam van haar broertje (die inmiddels niet meer voetbalt). Via de Stuw doet ze mee aan allerlei gezellige activiteiten voor jongeren. Maar ze helpt ook zelf als vrijwilliger mee met het organiseren van activiteiten voor anderen, zoals koken voor mensen met een kleine beurs. Toen er tijdens de coronatijd vrijwilligers werden gezocht om boodschappen te doen voor ouderen en zieken, meldde ze zich daar meteen voor aan. Met veel plezier en toewijding haalde ze regelmatig boodschappen en bracht deze bij de mensen thuis. Verder heeft ze afgelopen jaar een nieuw meisje in de buurt onder haar hoede genomen, en wegwijs gemaakt. Theresia is met haar sociale betrokkenheid en inzet een voorbeeld voor anderen. Ze laat zien dat haar licht verstandelijke beperking, geen beperking voor haar is om zich volop in te zetten voor anderen. De jury was daarvan erg onder de indruk.

{loadmoduleid 136}

Ivas van Winkoop, 10 jaar uit Hardenberg

Ivas is een creatieve jongen met veel energie. Hij is ook heel zorgzaam. Toen zijn oma in 2016 overleed aan kanker, heeft hij zijn haar laten groeien. Hij wilde zijn haar namelijk doneren voor het maken van pruiken voor mensen met kanker. Hij werd best wel geplaagd met zijn lange haar, maar hij heeft volgehouden en niet opgegeven. Dit jaar heeft hij zijn haar laten afknippen en gedoneerd. Voor zijn vasthoudendheid op zo’n jonge leeftijd heeft de jury veel respect. Daarom beloont de jury Ivas met een jeugdlintje.

{loadmoduleid 136}

Floris Ringsma, 9 jaar uit Bergentheim

Floris is een lieve, blije en sociale jongen. Hij is erg begaan met anderen. Hij vond het heel zielig dat mensen tijdens corona geen anderen konden zien of spreken. Daarom heeft hij op eigen initiatief tijdens de coronaperiode meer dan dertig knutselwerkjes gemaakt voor oude, zieke of eenzame mensen. Ook bakte hij koekjes en cakejes. In eerste instantie deed hij dat voor mensen die hij via zijn oma kende. Maar later heeft hij ook vreemden blij gemaakt. Hij bracht (en brengt nog steeds) zijn knutsels en koekjes op de fiets rond. Soms moet hij wel 2 of 3 kilometer fietsen. Voor de verder weg gelegen adressen krijgt hij hulp van zijn vader en moeder, die hem er met de auto naartoe brengen. Zijn werkjes en lekkernijen zijn een lichtpuntje voor mensen die geen bezoek mogen ontvangen, of die ziek thuis moeten blijven. Omdat hij zoveel energie steekt in het blij maken van anderen, vindt de jury dat Floris een jeugdlintje verdient.

{loadmoduleid 136}