Gemeente Hardenberg wil de eerste sociale coöperatie in Overijssel

0
254
Gemeente Hardenberg

HARDENBERG – Mensen in de bijstand hebben vaak talenten en vaardigheden die ze nu niet (betaald) kunnen inzetten. Een sociale coöperatie biedt deze mensen de mogelijkheid om (een deel van) de eigen inkomsten te verdienen en te experimenteren met ondernemerschap. Door deze coöperatie op te zetten, wil de gemeente helpen om hun eigen producten en diensten te verkopen zonder dat ze hun recht op bijstand verliezen. Door die drempel weg te nemen, wordt het makkelijker voor mensen om een eigen onderneming uit te proberen.

Een sociale coöperatie is een onafhankelijke vereniging waarbinnen acht tot zestien mensen starten hun eigen producten of diensten aan te bieden aan de gemeenschap. De deelnemers ondersteunen en stimuleren elkaar. De coöperatie is bedoeld voor creatieve mensen, vaak met afstand tot de arbeidsmarkt, die nu een bijstandsuitkering ontvangen en niet in hun eentje willen of kunnen ondernemen. Binnen de coöperatie worden de deelnemers begeleid in het opzetten van een eigen zaak. De inkomsten kunnen worden gebruikt voor kleine investeringen in hun onderneming of worden verrekend met hun bijstandsuitkering, die ze wel mogen behouden. Ze zetten een plan op waarin hun eigen talenten worden ingezet om op die manier een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving.

Gitta Luiten: “Iedereen moet op zijn eigen manier mee kunnen doen”

Volgens wethouder Gitta Luiten moet iedere ondernemende persoon op zijn of haar eigen manier mee kunnen doen. “Elders in het land bleek de opzet van de sociale coöperaties succesvol. Door een sociale coöperatie kan iedereen op zijn eigen manier mee doen in de samenleving. We willen niet dat mensen, vanwege eventuele beperkingen, buiten de boot vallen. We helpen de deelnemers met een klein startkapitaal, daarnaast ontvangen deelnemers begeleiding en ondersteuning. Zo kunnen mensen voorzien in (een deel van) hun eigen inkomen. Dat draagt veel bij aan het gevoel van eigenwaarde en een bijdrage te leveren aan de samenleving.” Dit alles met het doel om uiteindelijk geheel zelfstandig te kunnen te voorzien in een gedeelte van het eigen inkomen”.

Gemeente Hardenberg start uniek project in de provincie

De gemeente start hiermee als eerste binnen de provincie Overijssel met dit tweejarige project. Het uiteindelijke doel is dat de sociale coöperatie na twee jaar compleet in eigen onderhoud voorziet. De coöperatie is geheel onafhankelijk, de gemeente stelt een projectbegeleider aan die de deelnemers helpt. Ook zal zij in de opstart fase ondersteunen bij het werven van geschikte personen. De gemeente hoopt dat de provincie Overijssel ook zal bijdragen aan de start van de sociale coöperatie.