HARDENBERG – Elke dag worden op plekken in Nederland drugslaboratoria, chemicaliën of drugsafval aangetroffen. Dit heeft enorme gevolgen voor een buurt of bedrijf. De gemeente Hardenberg heeft een groot buitengebied. Daarom staat dit onderwerp hoog op de agenda. De gemeente start samen met 10 andere gemeenten in IJsselland een campagne met Meld Misdaad Anoniem.

(Advertentie)

Met de campagne worden inwoners opgeroepen om verdachte situaties en drugcriminaliteit te melden. Iedereen kan anoniem een melding doen via 0800 70 00, of www.meldmisdaadanoniem.nl. Dit is het onafhankelijke meldpunt en is geen politie.

Het gebeurt vaak dat criminelen eigenaren van loodsen en stallen benaderen omdat de ruimten aantrekkelijk zijn om drugs te produceren. De plekken liggen vaak afgelegen. Niet alle verhuurders kennen de risico’s. Door bedreigingen richting de verhuurders of een zwijgcultuur onder getuigen blijven misstanden soms lang onzichtbaar. De campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’ van Meld Misdaad Anoniem biedt hiervoor een uitkomst.

‘Weet aan wie je verhuurt’

Burgemeester Maarten Offinga van de gemeente Hardenberg vindt het belangrijk dat ondernemers en bewoners van het buitengebied weten wat de risico’s zijn: “Drugslabs zijn gevaarlijk. De gevolgen voor de verhuurder en omgeving worden vaak onderschat. De schade aan een pand of terrein is enorm. Die schade moet de verhuurder betalen.”

“Nog kwalijker is dat verhuurders vaak te maken krijgen met intimidatie of zelfs geweld. Zomaar stoppen kan dus niet. Je bent ook nog eens medeplichtig en je pand kan worden gesloten. Weet dus aan wie je verhuurt. Door goed op te letten zijn inwoners een paar extra ogen en oren van de politie. Dus is er iets niet in de haak of vertrouw je iets niet? Meld het dan anoniem!”

‘Criminele activiteiten dulden wij niet’

De gemeente krijgt bij de aanpak van drugscriminaliteit steun van verschillende lokale partners die zich willen inzetten om het buitengebied veilig en leefbaar te houden. Het gaat bijvoorbeeld om landbouworganisaties, natuurbeheerders, het waterschap en de politie. Ook de provincie ondersteunt de aanpak van harte.

Commissaris van de Koning Andries Heidema: “In Overijssel moet iedereen veilig en ontspannen kunnen leven. Criminele activiteiten dulden wij daarom niet. Goede samenwerking is noodzakelijk in de aanpak. Tussen de overheid en verschillende organisaties, maar zeker ook met onze inwoners. Daarom vraag ik iedereen met klem vermoedens van illegale activiteiten direct te melden, als het nodig is anoniem. Meldingen van getuigen – vooral in het buitengebied – zijn onmisbaar.”

Via Meld Misdaad Anoniem kwamen in Overijssel in 2020 ruim 1.500 meldingen binnen, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. 

Keurmerk Veilig Buitengebied

Naast de start van de campagne van Meld Misdaad Anoniem, werken alle gemeenten binnen IJsselland aan een Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB). Dit onderstreept de samenwerking die binnen IJsselland is aangegaan om criminaliteit in het buitengebied met lokale partners stevig aan te pakken.

Aan de campagne met Meld Misdaad Anoniem doen alle gemeenten in IJsselland mee, te weten Deventer, Olst-Wijhe, Raalte, Zwolle, Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Dalfsen, Hardenberg en Ommen.

Share.
Exit mobile version