Eerste weekend met coronatoegangsbewijzen in horeca goed verlopen

0
332
Eerste weekend met coronatoegangsbewijzen in horeca goed verlopen

HARDENBERG – Het afgelopen weekend werd ook in de horeca in de gemeente Hardenberg voor het eerst gewerkt met het coronatoegangsbewijs. Burgemeester Maarten Offinga kijkt tevreden terug op het eerste weekend waarin ook in de horeca in de gemeente Hardenberg is gewerkt met het coronatoegangsbewijs. “Het was weer gezellig druk in de verschillende horecazaken. We hebben gezien dat de meeste horecazaken zich keurig aan de regels hebben gehouden. Deze horeca-ondernemers verdienen een groot compliment.”

Vanaf 25 september gelden nieuwe regels in de horeca. De anderhalve meter is losgelaten en bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs tonen. De sluitingstijd van de horeca blijft voorlopig overal 00.00 uur.

‘We moeten het samen doen’

Volgens burgemeester Maarten Offinga ging het goed in de gemeente Hardenberg. “Als gemeente staan we aan de lat voor de handhaving van deze regels, maar we moeten het samen doen. Ieders eigen verantwoordelijkheid staat voorop. Gasten van een horecazaak moeten de regels naleven en het coronatoegangsbewijs tonen, de horeca-ondernemer moet dat op zijn beurt controleren.”

Maarten Offinga is in goed overleg met vertegenwoordigers van de lokale horeca-ondernemers. “De horeca-ondernemers hebben grote zorgen over de gevolgen van de nieuwe coronaregels voor hun mooie horecabedrijven. Het controleren van het coronatoegangsbewijs is weer een extra opgave voor deze ondernemers die het toch al zo zwaar hebben gehad. We hebben goede afspraken gemaakt over het gebruiken van het coronatoegangsbewijs.”

‘Een groot compliment voor de horeca’

Afgelopen weekend is ook in de gemeente Hardenberg gecontroleerd. “Onze boa’s  zijn afgelopen weekend op pad geweest. Zij hebben gezien dat de gasten bij binnenkomst in de meeste gevallen gecontroleerd werden op het coronatoegangsbewijs. Slechts een enkeling vroeg niet om het bewijs. Het is natuurlijk voor iedereen even wennen, maar ik constateer dat de meeste horeca-ondernemers zich netjes aan de afspraken en de regels. Daarvoor geef ik ze een groot compliment.”

‘We vragen onze gasten ons te helpen’

Voorzitter Berrie Lammers van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hardenberg doet een beroep op alle gasten van de horecazaken in de gemeente Hardenberg. “Wij willen onze gasten op een zo gastvrij mogelijke manier ontvangen, maar hebben ons daarbij te houden aan de landelijke regels. We vragen onze gasten om hiermee rekening te houden en ons te helpen door het coronatoegangsbewijs te tonen wanneer ons personeel daar om vraagt. Het kan voor een horeca-ondernemer grote gevolgen hebben wanneer gasten dit niet willen doen en toch binnenkomen.”

Stevig optreden

In enkele gevallen is geconstateerd dat horecazaken hun gasten niet om een coronatoegangsbewijs hebben gevraagd. Zij krijgen van de gemeente eerst een waarschuwing. “Wanneer men er willens en wetens voor kiest om na een waarschuwing de gasten niet te controleren op het coronatoegangsbewijs, dan kan ik niet anders dan stevig optreden”, zegt Maarten Offinga.

De gemeente kan na een waarschuwing een last onder dwangsom opleggen over overgaan tot sluiting van de horecagelegenheid.