HARDENBERG – De gemeente Hardenberg werkt ook de komende jaren samen met 11 plaatselijk belangen bij het sneller en meer bouwen van woningen in de kernen. We hebben de afspraken hierover vastgelegd in woningbouwconvenanten. Wethouder Martijn Breukelman: “We bouwen de komende jaren gemiddeld 400 woningen per jaar voor verschillende doelgroepen. En vooral ook bouwen waar behoefte aan is. Dat is een enorme opgave. We hebben de plaatselijk belangen daarbij hard nodig. Want zij weten aan wat voor woningen de inwoners van de kernen behoefte hebben.”

(Advertentie)

De afspraken over woningbouw met de plaatselijk belangen zijn in 2018 voor het eerst gemaakt. En voor een periode van vier jaar vastgelegd in een convenant. Een convenant is een overeenkomst. Eind vorig jaar hebben we de samenwerking beoordeeld. De meeste plaatselijk belangen zijn positief. Door de samenwerking zijn de plaatselijk belangen en inwoners meer betrokken bij het maken van plannen voor woningbouw. Ook is hierdoor beter ingespeeld op de behoefte aan woningen in de kernen. Er zijn ook suggesties gedaan om de samenwerking nog verder te verbeteren.

De positieve ervaringen zijn redenen om ook voor de komende drie jaar samen te werken. Daarom hebben de gemeente en 11 plaatselijk belangen opnieuw woningbouwconvenanten voor de komende drie jaar gesloten.

De afspraken zijn vastgelegd in een woningbouwconvenant

De woningbouwconvenanten zijn woensdagavond 16 februari ondertekend door de plaatselijk belangen in Balkbrug, Bergenheim, Bruchterveld/Ebbenbroek, De Krim, Dedemsvaart, Gramsbergen (Stadsbelang), Kloosterhaar, Lutten, Beerzerveld-Mariënberg, Sibculo en Slagharen.

We hebben afgesproken dat we samen met de plaatselijke belangen ten minste 1 keer per jaar de situatie op de woningmarkt binnen de kern bespreken. Het gaat dan om de afname van woningen, de vraag naar nieuwbouwwoningen en het aantal woningen dat nog gebouwd kan worden. 

Wanneer het aantal nog te bouwen woningen onder een bepaald minimum komt, gaan de partijen zo snel mogelijk met elkaar in gesprek. Dat gebeurt ook wanneer de situatie in een kern ineens verandert. Of wanneer er een geschikte plek voor woningbouw beschikbaar komt. Verder maken de gemeente en plaatselijk belangen werkafspraken over de manier waarop ze elkaar op de hoogte houden.

“We hebben de plaatselijk belangen hard nodig”

Wethouder Martijn Breukelman is blij dat de plaatselijk belangen en de gemeente de komende jaren blijven samenwerken bij het bouwen van woningen. “Samen optrekken met de plaatselijk belangen heeft de afgelopen jaren goed gewerkt. Dus dat blijven we doen. We bouwen de komende jaren gemiddeld 400 woningen per jaar voor verschillende doelgroepen. En vooral ook bouwen waar behoefte aan is. Dat is een enorme opgave. We hebben de plaatselijk belangen daarbij hard nodig. Want zij weten goed wat er leeft en speelt in de kernen. En aan wat voor woningen de inwoners van de kernen behoefte hebben.”

“Zo goed mogelijk inschatten wat de behoefte is”

Om een nog beter beeld te krijgen, gaan we als gemeente een woningbehoefteonderzoek doen. “We horen schrijnende verhalen van mensen die geen passende woning kunnen vinden. Het is dus zaak dat we echt de goede dingen doen. Door goed onderzoek te doen, willen we zo goed mogelijk inschatten wat de behoefte is van de verschillende doelgroepen.”, vertelt de wethouder. “Plaatselijk belangen leveren ook een bijdrage aan dit onderzoek.”

Share.
Exit mobile version