Tweede opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen in Het Talent in gebruik genomen

0
290
Tweede opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen in Het Talent in gebruik genomen

DEDEMSVAART – De voormalige basisschool Het Talent in Dedemsvaart is in gebruik genomen als opvanglocatie voor vluchtelingen in Oekraïne. Vrijdag 6 mei zijn de eerste 15 vluchtelingen hier aangekomen. Burgemeester Maarten Offinga: “Er is met man en macht gewerkt om het gebouw in korte tijd geschikt te maken. Door onze eigen mensen, maar ook door vrijwilligers, organisaties en bedrijven. Ik ben enorm trots op de kracht en betrokkenheid van onze samenleving!” Ook wethouder Mary Looman is trots: “We kunnen deze mensen op een gastvrije manier in onze gemeente ontvangen. Dankzij de samenwerking met De Stuw, andere betrokken organisaties en de vele vrijwilligers kunnen we deze mensen ook goed begeleiden tijdens hun verblijf in onze gemeente.”

Door de oorlog in Oekraïne komen veel vluchtelingen naar Nederland. Het kabinet heeft alle veiligheidsregio’s gevraagd om opvangplekken te regelen. Ook de gemeente Hardenberg is op zoek gegaan naar opvangplekken. Sinds eind maart worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in het voormalige ING-kantoor aan de Bruchterweg in Hardenberg. Deze week is de tweede gemeentelijke opvanglocaties in de gemeente Hardenberg in gebruik genomen. Hiervoor is de voormalige basisschool Het Talent in Dedemsvaart geschikt gemaakt.

Het Talent is in korte tijd geschikt gemaakt voor het opvangen van 50 vluchtelingen

Het Talent is eigendom van de gemeente Hardenberg. En was snel geschikt te maken. Bovendien zijn er basisvoorzieningen zoals sanitair en een keuken. Er is een vergunning verleend om het gebouw als opvanglocatie te gebruiken.

De gemeente en haar partners hebben veel eigen medewerkers ingezet om het gebouw geschikt te maken. Ook lokale bedrijven hebben ondanks een volle agenda tijd gemaakt om te helpen met mensen en materialen. In de klaslokalen zijn wanden geplaatst zodat er meerdere ruimtes zijn. Dit is belangrijk voor de privacy van de mensen die er gaan verblijven. Ook is er een douche-unit geplaatst. Het gebouw is ingericht met bedden en meubels. Er is nu plek voor 50 vluchtelingen uit Oekraïne.

De eerste 15 vluchtelingen verblijven in Het Talent

Op vrijdag 6 mei zijn er 15 vluchtelingen uit Oekraïne in Het Talent aangekomen. Deze vluchtelingen komen uit de crisisnoodopvang in Wormer. Met de komst van deze mensen is de opvanglocatie Het Talent in gebruik genomen.

De gemeente zorgt ervoor dat deze mensen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Grote betrokkenheid vanuit de samenleving

Welzijnsorganisatie De Stuw verzorgt het beheer van de gemeentelijke opvanglocaties. Dit doet De Stuw samen met netwerkorganisaties en vrijwilligers.

Ook Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis en de Veiligheidsregio IJsselland zijn betrokken bij de gemeentelijke opvanglocaties.

Mensen die willen helpen als vrijwilliger kunnen zich melden bij het Servicepunt Vrijwilligers van De Stuw: 0523- 26 74 78.

Mensen die geld willen doneren voor de vluchtelingen die in de gemeente Hardenberg verblijven kunnen dit overmaken naar De Stuw: NL 52 RABO 0312962053 t.n.v. De Stuw, o.v.v. Opvang Oekraïense vluchtelingen.

Er is al bijna 10.000 euro ingezameld. Door mooie inzamelingsacties, maar ook door individuele donaties. Een deel van het ingezamelde geld is besteed aan een kookgelegenheid in de opvanglocatie in het ING-gebouw. De gemeente en De Stuw willen het geld ook gebruiken voor ontspanningsactiviteiten voor vluchtelingen. Zij laten in de komende tijd weten hoe het geld besteed wordt. Daarnaast zijn er veel giften in natura gedaan. Zoals speeltoestellen, handdoeken of spullen om de locatie aan te kleden.

Er zijn nu geen spullen nodig

Veel mensen bieden spullen aan. Daarvoor hebben de betrokken partijen veel waardering. Op dit moment zijn alle benodigde spullen en voorzieningen voor Het Talent geregeld. Als er toch nog spullen nodig zijn, doen De Stuw en de gemeente hiervoor een oproep.

Het verzoek is niet zomaar naar de opvanglocaties in het ING-gebouw of Het Talent te komen of hier spullen te brengen, maar altijd eerst contact op te nemen met de beheerder via: