Gemeente betaalt mee aan zorgpremie voor inwoners met een laag inkomen

0
20
Gemeente betaalt mee aan zorgpremie voor inwoners met een laag inkomen

HARDENBERG – De gemeente Hardenberg biedt inwoners met een laag inkomen een zorgverzekering aan bij Zilveren Kruis. De gemeente betaalt in 2023 tot € 30 per maand mee aan de zorgpremie. Inwoners met een klein budget en hoge zorgkosten, kunnen hierdoor toch de zorg krijgen die zij nodig hebben.

In 2022 maakten bijna 1.100 inwoners van de gemeente Hardenberg gebruik van de collectieve zorgverzekering. De gemeente Hardenberg vindt het belangrijk dat iedereen de zorg kan krijgen die nodig is, ook de inwoners met een laag inkomen. “We willen voorkomen dat mensen met een laag inkomen niet naar een arts of tandarts gaan omdat dit teveel kost”, vertelt wethouder Linda Verschuur.

Zorgverzekering op maat

Wethouder Verschuur: “Het is voor alle inwoners met een laag inkomen een grote steun dat zij kunnen besparen op zorgkosten, maar wel goede zorg krijgen. Dit geldt helemaal voor inwoners die hoge zorgkosten hebben. Bijvoorbeeld door een handicap of chronische ziekte.” Inwoners kunnen kiezen uit een basisverzekering en drie aanvullende zorgpakketten. Zo kiezen ze een zorgverzekering die past bij hun situatie. De gemeente betaalt per jaar minimaal € 203 en maximaal € 360 mee aan de premie. Dit hangt af van het gekozen zorgpakket.

Inkomensnorm per gezinssituatie

Inwoners met een inkomen dat niet hoger is dan 130 procent van de bijstandsnorm kunnen gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis. De inkomensnorm verschilt per gezinssituatie en per leeftijd.

Voor alleenstaanden en alleenstaande ouders (jonger dan de AOW-leeftijd) geldt dat zij mee kunnen doen als hun netto maandinkomen lager of gelijk is aan € 1.361. Voor samenwonenden en gehuwden (jonger dan de AOW-leeftijd) ligt deze inkomensgrens op € 1.944 netto per maand. Voor inwoners vanaf de AOW-leeftijd geldt dat zij kunnen meedoen aan de collectieve zorgverzekering als hun inkomen lager of gelijk is aan € 1.514 (voor alleenstaanden) en € 2.051 (voor samenwonenden/gehuwden) netto per maand.

Inkomensgrens bij het delen van een woning met meer volwassenen

Inwoners die hun woning delen met meer volwassenen van 27 jaar of ouder kunnen te maken krijgen met de kostendelersnorm. De hoogte van de inkomensgrens hangt dan af van het aantal medebewoners met wie zij de kosten kunnen delen. Hoe meer medebewoners met wie ze de kosten kunnen delen, hoe lager deze inkomensgrens wordt. Inwoners die denken dat dit voor hen geldt en die willen weten wat hun inkomensgrens is om mee te kunnen doen, kunnen contact opnemen met de gemeente.

Vermogensgrenzen per situatie

Om mee te kunnen doen telt niet alleen het maandinkomen mee. Er wordt ook gekeken naar het vermogen dat iemand heeft. Een alleenstaande (zonder kinderen) mag maximaal € 6.505 aan vermogen hebben. Voor een echtpaar of alleenstaande ouder (met kinderen jonger dan 18 jaar) geldt een maximaal vermogen van € 13.010.

Drie zorgpakketten

De collectieve zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering, een tandverzekering en een aanvullende zorgverzekering. Inwoners kunnen kiezen uit drie zorgpakketten. Welk pakket het beste past, hangt af van de zorgkosten die iemand denkt te gaan maken. Het goedkoopste zorgpakket kost € 138,95 per maand, het middelste pakket kost € 152,45 per maand en het meest uitgebreide zorgpakket kost € 166,70 per maand. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

In 2023 stijgt de zorgpremie. Dat komt omdat de collectiviteitskorting niet meer geldt. En omdat de zorgkosten hoger worden. Daarom verhoogt het kabinet ook de zorgtoeslag. Zo blijft een goede zorgverzekering ook voor mensen met een laag inkomen betaalbaar.

Op www.gezondverzekerd.nl/hardenberg is te zien welke ziektekosten vergoed worden in de drie zorgpakketten.

Aanmelden

U meldt zich aan voor de collectieve zorgverzekering via www.gezondverzekerd.nl/hardenberg. Dit kan tot en met 28 december 2022. Kijk voor meer informatie op www.hardenberg.nl/zorgverzekering.