maandag, oktober 26, 2020
Gemeente betaalt mee aan zorgpremie voor inwoners met een laag inkomen

De gemeente Hardenberg biedt inwoners met een laag inkomen een collectieve zorgverzekering aan in samenwerking met Zilveren Kruis. De gemeente betaalt in 2020 tot €30,- per maand mee aan de zorgpremie. Inwoners die een klein budget en hoge zorgkosten hebben, kunnen hierdoor toch de zorg krijgen die zij nodig hebben.

In 2019 maakten ongeveer 1.100 inwoners van de gemeente Hardenberg gebruik van de collectieve zorgverzekering. De gemeente Hardenberg streeft ernaar dat iedereen de zorg kan ontvangen die nodig is, ook de inwoners met een laag inkomen. "Want we willen voorkomen dat mensen met een laag inkomen vanwege de kosten niet naar een arts of tandarts gaan", aldus wethouder Gitta Luiten.

Zorgverzekering op maat

Wethouder Gitta Luiten: “Het is voor alle inwoners met een laag inkomen een grote steun dat zij kunnen besparen op zorgkosten, zonder in te hoeven leveren op de zorg zelf. Dit geldt helemaal voor inwoners die hoge zorgkosten hebben, bijvoorbeeld vanwege een handicap of chronische ziekte.” Met de mogelijkheid om naast de basisverzekering uit drie aanvullende zorgpakketten te kiezen, kunnen inwoners een zorgverzekering op maat samenstellen. De premiebijdrage van de gemeente is minimaal € 203 en maximaal € 360 per verzekerde per jaar, afhankelijk van het zorgpakket dat gekozen wordt.

Inkomensnorm per gezinssituatie

Inwoners met een inkomen tot maximaal 130 procent van de bijstandsnorm kunnen gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis. De inkomensnorm verschilt per gezinssituatie en per leeftijd. Voor alleenstaanden en alleenstaande ouders (jonger dan de AOW-leeftijd) geldt dat zij in aanmerking komen als hun netto maandinkomen lager of gelijk is aan € 1.273. Voor samenwonenden en gehuwden (jonger dan de AOW-leeftijd) ligt deze inkomensgrens op € 1.818 netto per maand. Voor inwoners vanaf de AOW-leeftijd geldt dat zij kunnen deelnemen aan de collectieve zorgverzekering als hun inkomen lager of gelijk is aan € 1.425 (voor alleenstaanden) en € 1.941 (voor samenwonenden/gehuwden) netto per maand.

Drie zorgpakketten

De collectieve zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering, een tandverzekering en een aanvullende zorgverzekering. Er zijn drie zorgpakketten waaruit inwoners kunnen kiezen. Welk pakket het beste past, is afhankelijk van de zorgkosten die iemand denkt te gaan maken. Het goedkoopste zorgpakket kost € 125,49 per maand, het middelste pakket kost € 136,44 per maand en het meest uitgebreide zorgpakket kost € 149,69 per maand. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Op www.gezondverzekerd.nl/hardenberg is te zien welke ziektekosten vergoed worden in de drie zorgpakketten.

Hulp bij aanvragen

Voor hulp bij het invullen van de aanvraagformulieren, kunnen inwoners terecht bij het inloopspreekuur van Raad en Recht. De tijden van de inloopspreekuren zijn als volgt:

Hardenberg (gebouw Wavin, Bruchterweg 88)

  • Maandag: 10.00 uur – 11.00 uur Woensdag: 13.00 uur – 15.00 uur
  • Donderdag: 19.00 uur – 20.00 uur
  • Vrijdag: 10.00 uur – 11.00 uur

Dedemsvaart (MFC de Baron, Julianastraat 54)

  • Donderdag: 09.00 uur – 10.00 uur

Aanmelden

Aanmelden voor de collectieve zorgverzekering kan tot 23 december 2019. Meer informatie is te vinden op www.hardenberg.nl/zorgverzekering.