HARDENBERG – Horecaondernemers in de gemeente Hardenberg kunnen ongewenste gasten die voor overlast zorgen binnenkort collectief de toegang weigeren. De ondernemers werken hierbij samen met de politie en de gemeente Hardenberg. Deze ‘Collectieve Horeca Ontzegging’ zorgt voor meer veiligheid in en rond horecazaken.

(Advertentie)

Horecaondernemers, politie en gemeente zetten zich samen in voor de veiligheid in uitgaansgebieden. In 2019 maakten de partijen hierover al afspraken in het convenant ‘Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan’. Onderdeel van de afspraken is het invoeren van een Collectieve Horeca Ontzegging.

Ongewenste gasten weren uit alle aangesloten horecazaken

Bij de Collectieve Horeca Ontzegging wordt een ongewenste gast in een horecazaak voor bepaalde tijd uit alle aangesloten horecazaken geweerd. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die voor overlast zorgen, vernielingen aanrichten, drugs gebruiken of andere strafbare feiten plegen. Horecaondernemers willen hun gasten, medewerkers en zichzelf hier tegen beschermen.

De politie krijgt deze informatie ook. Wanneer een ongewenste gast toch bij een horecabedrijf naar binnen gaat en weigert te vertrekken, kan de politie deze persoon aanhouden en een proces verbaal opleggen. Het Openbaar Ministerie kan tot vervolging overgaan.

‘Een mooie uitgaansavond gaat hand in hand met veiligheid’

Burgemeester Maarten Offinga is blij met de maatregel: “Gezellige en leuke horecazaken zijn belangrijk voor de levendigheid in de gemeente Hardenberg. Ik gun iedereen een mooie uitgaansavond. Dat gaat hand in hand met veiligheid. Daarvoor werken we goed samen met de horecaondernemers en de politie.”

“De horecabezoekers van alle leeftijden hebben ook een eigen verantwoordelijkheid om zich op een goede manier te gedragen en rekening te houden met elkaar. Mensen die zich misdragen en overlast of zelfs crimineel gedrag vertonen, zijn niet welkom in onze horeca. Met deze Collectieve Horeca Ontzegging geven we de horecaondernemers een handvat om dat goed te regelen.”

Afspraken over privacy staan in het protocol

Bij de Collectieve Horeca Ontzegging wisselen horecaondernemers gegevens uit van de ongewenste gasten. De betrokken partijen vinden de privacy van deze mensen belangrijk. Daarom maken zij in een protocol nadere afspraken die voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

De horecaondernemers, politie en gemeente hebben dit protocol op 10 april ondertekend. Daarna kunnen horecaondernemers die willen meedoen zich melden. En vraagt Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hardenberg een vergunning aan bij de Autoriteit Persoonsgegevens om de Collectieve Horeca Ontzegging te kunnen invoeren.

Share.
Exit mobile version