DEDEMSVAART – De huis-aan-huis inzameling van oud papier in Dedemsvaart door muziekvereniging Jubal verandert. Vanaf nu haalt Jubal het oud papier elke derde zaterdag van de maand op in een aantal wijken/buurten in Dedemsvaart. In andere wijken/buurten wordt het oud papier niet meer aan huis opgehaald. Deze inwoners kunnen het oud papier naar een papiercontainer brengen.

(Advertentie)
Huis-aan-huis inzameling oud papier in Dedemsvaart op andere manier

Oud papier wordt in de gemeente Hardenberg door verenigingen ingezameld. Op verschillende plekken staan hiervoor papiercontainers. Inwoners kunnen hun oud papier hier naartoe brengen. In sommige kernen en wijken halen verenigingen of scholen het oud papier op.

Jubal haalt oud papier op in Dedemsvaart

In Dedemsvaart zamelt muziekvereniging Jubal al sinds 1966 oud papier in door het aan huis op te halen. Bestuurslid Bert van Faassen: “Dat deden we eerst met busjes en aanhangers. De hoeveelheid oud papier nam in de afgelopen jaren flink toe. Daarom halen we oud papier aan huis op met speciale perswagens.”

Het inzamelen van oud papier is een belangrijke extra bron van inkomsten voor Jubal. “We gebruiken het geld wat we voor het oud papier krijgen voor bijvoorbeeld onderhoud aan ons gebouw of het vervangen van instrumenten. Ook kunnen we dankzij deze inkomsten de contributie laag houden. Voor ons is de inzameling van oud papier de kurk waar de vereniging op drijft.”

De inzamelaar rijdt door personeeltekort met minder perswagens

De gemeente Hardenberg maakt het mogelijk dat verenigingen oud papier inzamelen. Daarvoor schakelt de gemeente Papierhandel Jansen Recycling in. Jansen leegt de papiercontainers en haalt het papier op met perswagens.

“Bert van Faassen: “Tot dit voorjaar haalde Jansen met 6 (gehuurde) perswagens oud papier op heel Dedemsvaart. Door personeelstekort kan Jansen in Dedemsvaart vanaf april nog maar 3 perswagens laten rijden op een andere zaterdag dan de inwoners gewend zijn. Ook kunnen we het oud papier niet meer in alle wijken en buurten in Dedemsvaart aan huis ophalen.”

“Dat vinden we erg jammer, maar we hopen dat inwoners waar we niet meer in de straat komen het oud papier zelf wegbrengen naar een papiercontainer. Zo ondersteunen ze het verenigingsleven of scholen. Denk daarbij ook aan buren die niet in de gelegenheid zijn om het papier weg te brengen, en help elkaar.”

Huis-aan-huis inzameling oud papier in Dedemsvaart elke 3e zaterdag van de maand

Jubal en de gemeente Hardenberg hebben samen gekeken hoe de huis-aan-huis inzameling in Dedemsvaart toch door kan gaan. Vanaf 20 april haalt Jubal het oud papier elke derde zaterdag in de maand aan huis op in de volgende wijken/buurten:

  • Schepenbuurt
  • Oranjebuurt, Rozenheim en Magnolia (alle straten tussen de Asterstraat, Lange Wijk, Moerheimstraat en Kelvinstraat)
  • Componistenbuurt (behalve Nieuwe Wijk)
  • Kotermeerstal
  • Bransveen (behalve Stegerensallee)

De eerstvolgende zaterdag dat oud papier in deze buurten wordt opgehaald is zaterdag 20 april.

  • Wanneer de papierwagens vol zijn, stoppen ze met inzameling.
  • Is het oud papier aan het eind van de inzameldag niet opgehaald? Breng het dan naar een van de papiercontainers die op verschillende plekken in Dedemsvaart staan.
  • Inwoners van buurten waar het oud papier niet meer aan huis wordt opgehaald, kunnen oud papier zelf wegbrengen naar een van de papiercontainers.

Een nieuw grondstoffenplan

De gemeente Hardenberg en Jubal blijven met elkaar in gesprek over een oplossing om de inzameling van oud papier in Dedemsvaart voor alle inwoners zo goed mogelijk te organiseren.

Inzameling van oud papier krijgt een ook een plek in het grondstoffenplan waar de gemeente aan werkt. Uitgangspunt is dat alle inwoners gebruik kunnen maken van dezelfde voorzieningen voor de inzameling van oud papier. De gemeente werkt dit nog verder uit.

Share.