Hardenbergse samenleving viert 75 jaar vrijheid

0
73

Volgend jaar is het precies driekwart eeuw geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Het herdenken en vieren van deze 75 jaar vrijheid wordt in de gemeente Hardenberg gezamenlijk opgepakt. Het college van B&W heeft budget beschikbaar gesteld om deze initiatieven te ondersteunen. “Herdenken en vieren doen we namelijk samen”, aldus wethouder Te Rietstap. “In de gemeente zijn bijzonder veel partijen opgestaan die activiteiten organiseren tijdens dit bijzondere lustrum.”

Als gemeente Hardenberg hebben we in het voorjaar opgeroepen om ideeën en plannen aan te dragen om het lustrumjaar betekenisvolle invulling te geven. “Werkgroepen, stichtingen, comités en vrijwilligers hebben hier goed gehoor aan gegeven”, aldus wethouder te Rietstap. “Allemaal mooie initiatieven van bevrijdingsconcerten tot aan graffiti-art voor jeugd. Door het aanbieden van subsidiemogelijkheden willen we als gemeente initiatieven en projecten die de betekenis van de Tweede Wereldoorlog verbeelden of vertellen, ondersteunen en stimuleren.” In totaal zijn al 22 aanvragen binnengekomen die een bijdrage ontvangen. De aanvragers ontvangen persoonlijk bericht.

{loadmoduleid 136}

Activiteitenoverzicht

In de dorpen en steden van de gemeente Hardenberg worden verschillende activiteiten georganiseerd. De gemeente Hardenberg heeft een activiteitenoverzicht dat binnenkort wordt geplaatst op www.hardenberg.nl/75jaarvrijheid  Zo kan iedereen straks in één oogopslag zien wat er in het kader van 75 jaar vrijheid in gemeente Hardenberg staat te gebeuren. Een greep uit de activiteiten; Keep them Rolling maakt een tour door de gemeente Hardenberg, de Vrijheidsexpress van de provincie komt op 7 april naar Dedemsvaart, het kunstwerk van Daan Roosengaarde krijgt een plek in de gemeente en het Historisch Spektakel Avereest pakt uit. Ook voor de jeugd is er een programma. Zo is er in de dorpen jeugdtoneel met het thema vrijheid en worden leerlingen gevraagd mee te werken aan een graffiti-kunstwerk met de vrijheidsfakkel. Ook is er een fotografie- en internetproject met scholen.

Extra aandacht

Daarnaast krijgen de reguliere activiteiten extra aandacht of zijn er extra momenten aan toegevoegd. Zo is er na afloop van de 4 mei herdenking in Hardenberg een herdenkingsconcert dat uitgevoerd wordt door het Drents Jeugdorkest en het stuk van Alfred Willering zal spelen. In Theater de Voorveghter zijn er 3 voorstellingen in het kader van 75 jaar vrijheid. Gare de Lyon, Operatie Geslaagd en Oorlogswinter van theatergroep De Jonge Honden. Aan deze en alle andere activiteiten wordt in 2020 extra aandacht geschonken.

Verhalen centraal

Net als het landelijke programma staat ook in de gemeente Hardenberg dit jaar het persoonlijke verhaal centraal. De verzetsverhalen krijgen dit jaar extra aandacht, waaronder Frits de Zwerver, verzetsverhaal van Bergenheim en het verhaal van baron Voërst van Lynden, burgemeester van Gramsbergen. Deze verhalen krijgen een plek in de communicatie-uitingen over 75 jaar vrijheid.

Kunstwerk Daan Roosengaarde

Het jaar begint meteen bijzonder. Een deel van het lichtmonument Levenslicht dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet ontwerpen ter herinnering aan de Holocaust, is in januari ook in de gemeente Hardenberg te zien. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Rotterdammer Daan Roosegaarde ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een lichtmonument bestaande uit 104.000 lichtgevende stenen. De stenen staan symbool voor de 104.000 Joden, Roma en Sinti die in Nederland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord.  Alle stenen vormen op 16 januari eerst één groot monument vormen in Rotterdam. Vervolgens worden de stenen, samen met uv-lichtbronnen, verspreid onder de deelnemende gemeenten. In de gemeente Hardenberg is dit tijdelijke kunstwerk ook te zien. De locatie waar het bijzondere lichtmonument is te zien wordt nog bepaald.