Vrijheid centraal in drie kindercursussen van Cultuurkoepel

0
65

Dit jaar is het precies driekwart eeuw geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Het herdenken en vieren van deze 75 jaar vrijheid wordt in de gemeente Hardenberg gezamenlijk opgepakt. Er zijn veel partijen opgestaan die activiteiten organiseren. De Cultuurkoepel Vechtdal organiseert meerdere activiteiten voor de jeugd.

In samenwerking met de gemeente Hardenberg heeft de Cultuurkoepel activiteiten ontwikkeld over ‘vrijheid’ speciaal voor de jeugd. Zo kan de jeugd zich opgeven om een graffitikunstwerk te maken, een jeugdtoneelstuk te maken of voor een tekencursus.

{loadmoduleid 136}

Graffiti (10-12 jaar)

In verschillende wijken en/of dorpen maken jongeren onder begeleiding van professionele graffiti artiesten en docenten een fraai toonbaar kunstwerk dat minimaal een heel jaar zichtbaar blijft in de lokale samenleving. Met de fakkel als centraal punt. Denk aan het pimpen van een elektriciteitshuisje, de muur van een bedrijvenpand langs het spoor of bijvoorbeeld een zijmuur. Het graffitikunstwerk blijft het hele jaar zichtbaar voor iedereen.

Jeugdtoneel over ‘Vrijheid!’ (8 -12 jaar)

Kinderen kunnen een eigen toneelvoorstelling maken over het thema ‘vrijheid’. Deze speciale theatercursus is te volgen in Dedemsvaart, Slagharen, Hardenberg en Bergenheim. De uiteindelijke toneelvoorstelling voeren de kinderen op aan hun eigen publiek. Samen met leeftijdsgenootjes volgen de kinderen gedurende 11 weken toneellessen. Met een professioneel theaterdocente denken de deelnemers na over vrijheid nu en door de jaren heen. De kinderen gaan aan de slag met vragen als; Hoe denk je over vrijheid? Hoe ziet dat er nu uit? Hoe zag dat er vroeger uit? En belangrijker nog, wat willen we in de toekomst graag voor onze vrijheid? Dit leidt samen tot een toneelstuk.

Tekenen maar dan anders (6-12 jaar)

Jeugd die graag tekent, kan meedoen aan een tekenles. In twee lessen krijgen zij leuke opdrachten. Uiteraard is iedereen ook vrij om dit op zijn of haar eigen manier te doen…om zo te laten zien wat vrijheid voor hen betekent.

Kijk dan op www.hardenbergkids.nl voor de informatie over deze cursussen en op welke verschillende plekken ze worden gegeven. Opgeven kan nog tot 7 februari 2020.