Gemeente maakt grotere terrassen mogelijk in coronacrisis

0
96

De gemeente biedt horecaondernemers de mogelijkheid een groter terras in te richten zolang de coronamaatregelen gelden. Gisteravond maakte het kabinet bekend dat de terrassen op 1 juni om 12.00 uur open mogen. Belangrijke voorwaarden zijn dat de horecaondernemers zich houden aan de landelijke en regionale richtlijnen en toestemming hebben van de gemeente.

Op 1 juni 2020 om 12.00 uur mag de horeca in Nederland onder voorwaarden weer open. Ook terrassen met zitplaatsen aan tafels waarbij de anderhalve meter afstand kan worden gehouden zijn vanaf maandagmiddag 1 juni weer toegestaan.

{loadmoduleid 136}

Gemeente werkt mee aan ruimere terrassen

Horecaondernemers hebben de gemeente gevraagd om grotere terrassen in te mogen richten. Zo kunnen zij op hun terras met inachtneming van de anderhalve meter afstandsregel meer gasten ontvangen. Omdat het inrichten van een groter terras in de openbare ruimte niet onder de bestaande terrasvergunningen valt, moet de gemeente hier toestemming voor geven.

Het college van het B&W heeft besloten hier zoveel mogelijk aan mee te werken en waar mogelijk toestemming te geven het terras te verruimen. Het college wil hiermee horecaondernemers ondersteunen.

Landelijke/regionale richtlijnen en lokale spelregels zijn leidend

In alle gevallen moeten de horecaondernemers voldoen aan de landelijke en regionale richtlijnen.

Een regionale werkgroep vanuit de Veiligheidsregio komt met een richtlijn ‘Omgaan met terrassen’. Hierin staan adviezen en kaders over de inrichting, hygiëne en veiligheid.

{loadmoduleid 136}

Daarnaast zijn er een aantal lokale spelregels.

  • Hoewel de terrassen groter mogen zijn om de anderhalve meter afstand in acht te kunnen nemen, blijft het aantal stoelen gelijk aan de normale situatie.
  • Er moet voldoende ruimte overblijven voor bevoorrading en voor hulpdiensten.
  • Als het niet mogelijk is om voor de eigen gevel een ruimer terras in te richten, dan is het mogelijk om in goed overleg en met toestemming van de eigenaar/exploitant de openbare ruimte voor de gevels van andere panden te gebruiken.
  • Op het moment dat er weekmarkt is, is op deze plek een ruimer terras niet mogelijk.

Plan bij de gemeente indienen

Horecaondernemers kunnen hun plan voor een ruimer terras bij de gemeente indienen via [email protected]. De gemeente bekijkt het plan in goed overleg met de ondernemer en geeft toestemming als aan de voorwaarden wordt voldaan. De toestemming voor een ruimer terras geldt zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Overige bepalingen uit het terrassenbeleid zoals de sluitingstijden blijven van kracht.