Oudere woningeigenaren kunnen hun woning aanpassen met de Verzilverlening

0
100

De gemeente Hardenberg start na de zomer met het aanbieden van de Verzilverlening. Met de Verzilverlening kunnen woningeigenaren van 58 jaar of ouder hun woning levensloopbestendig maken zodat ze comfortabel en veilig kunnen blijven wonen. Bij de Verzilverlening wordt de overwaarde van de eigen woning gebruikt om aanpassingen aan de woning te betalen.

Wethouder Martijn Breukelman: “Maar liefst 70 % van alle woningen in Hardenberg is een koopwoning. Ook veel ouderen wonen op dit moment in een koopwoning. Zij willen daar meestal zo lang mogelijk blijven wonen. Deze woningen zijn niet altijd geschikt om er op latere leeftijd comfortabel en veilig te kunnen wonen. Daarom is het belangrijk dat oudere woningeigenaren hun woning tijdig aanpassen een levensloopgeschikt maken. De Verzilverlening kan hierbij helpen.”

{loadmoduleid 136}

Een deel van de overwaarde gebruiken voor aanpassingen aan de woning

Als mensen al jaren in dezelfde koopwoning wonen, is de kans groot dat de woning meer waard is dan de hoogte van de hypotheek. Bij de Verzilverlening wordt een deel van deze overwaarde gebruikt om aanpassingen aan de woning te betalen. Over de Verzilverlening wordt geen rente en aflossing betaald. Er zijn dus geen extra maandlasten. De rente wordt jaarlijks bij de schuldrest opgeteld. Het rentepercentage bedraagt momenteel 1,7 %. Bij verkoop van de woning, bij overlijden of aan het einde van de looptijd wordt de lening in één keer afgelost.

Langer zelfstandig wonen en eventueel de woning duurzamer maken

Met de Verzilverlening willen we woningeigenaren stimuleren om hun woning aan te passen, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen en eventueel ook hun woning duurzamer maken

aldus Martijn Breukelman.

{loadmoduleid 136}

Woningeigenaren die ouder dan 58 jaar zijn, kunnen gebruik maken van de lening. Het te lenen bedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 40.000. Minimaal € 2.500 moet worden besteed aan maatregelen waardoor de woning levensloopbestendig wordt. Als men daarnaast ook wil verduurzamen, kan de lening daar ook voor worden gebruikt.

De gemeente introduceert de Verzilverlening na de zomer. Dan komt ook meer informatie over hoe een woningeigenaar de Verzilverlening kan aanvragen.

“De juiste woning voor elk huishouden”

De Verzilverlening is één van de maatregelen die voorkomt uit het programma Wonen. Hierin staan de woonambities van de gemeente Hardenberg voor de periode tot 2025. Met het programma Wonen speelt de gemeente in op de ontwikkelingen in de samenleving, waaronder vergrijzing en ontwikkelingen rondom duurzaamheid. Martijn Breukelman: “We willen zorgen voor de juiste woning voor elk huishouden, ook voor senioren die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen.”

{loadmoduleid 136}