Speeltuinbende gaat speelplekken testen in de gemeente Hardenberg

0
213

De gemeente Hardenberg wil graag van kinderen zelf weten wat zij van de speelplekken in de gemeente vinden. Zijn ze leuk, goed toegankelijk en kunnen kinderen met en zonder handicap er goed samenspelen? De gemeente riep kinderen op om zich aan te melden voor de Speeltuinbende van de gemeente Hardenberg. Dertig kinderen tussen de 2 en 12 jaar reageerden op de oproep. Zodra het qua coronamaatregelen kan, komt de speeltuinbende bij elkaar voor de eerste test.

{loadmoduleid 136}

“Kinderen moeten vooral in hun eigen buurt lekker samen kunnen spelen”, vertelt wethouder Gitta Luiten. “Of ze nou een handicap hebben of niet. Samen spelen dichtbij huis is voor kinderen het leukste dat er is. Daarom vinden we het belangrijk om te weten wat de kinderen zelf vinden van onze speellocaties. We zijn dan ook super blij met de dertig kinderen zie zich hebben aangemeld voor de lokale Speeltuinbende.”

Eerste testlocatie: Bransveen

Elk jaar worden zo’n vier speeltuinen getest door de Speeltuinbende. De eerste speellocatie die getest gaat worden is de speelplek in Bransveen in Dedemsvaart. Wanneer dat precies gaat gebeuren, hangt af van de geldende coronamaatregelen. De kinderen worden begeleid door een combinatiefunctionaris vanuit team Sport en de landelijke Speeltuinbende. De Speeltuinbende heeft veel kennis van buitenspelen en samenspelen met en zonder handicap.

Geen aparte speeltuin, maar spelen in de buurt

Zo’n anderhalf jaar geleden maakte de gemeente bekend dat bij de Kotermeer in Dedemsvaart een speciale speeltuin zou komen voor kinderen met een handicap. Dit was een cadeautje voor gemeenteraadslid Rick Brink, voor zijn benoeming als minister van Gehandicaptenzaken.
Het ontwerp bleek lastiger dan gedacht en op die plek bovendien moeilijk bereikbaar en daardoor extra duur. “Inmiddels waren onze inzichten ook veranderd, vertelt wethouder Luiten. “Want je moet eigenlijk helemaal geen aparte speelplek maken voor kinderen met een handicap. Ze moeten juist in hun eigen buurt terecht kunnen. Het geld dat we hadden gereserveerd voor de speellocatie bij de Kotermeer, gebruiken we nu om verschillende speelplekken in de gemeente aan te passen.”

{loadmoduleid 136}