Afsluiting aanpak Terugwinnaars en opening Startpunt Duurzaam

0
302
Afsluiting aanpak Terugwinnaars en opening Startpunt Duurzaam

HARDENBERG – De aanpak Terugwinnaars is vrijdag 8 oktober afgesloten. Aansluitend is het Startpunt Duurzaam geopend door wethouder Lansink Rotgerink van de gemeente Hardenberg. Beide activiteiten vonden plaats in natuuractiviteitencentrum De Koppel, waar ook het Startpunt Duurzaam is gevestigd.

Op de Dag van de Duurzaamheid is er op veel plekken extra aandacht voor duurzaamheid. In Hardenberg is het al jarenlang een belangrijk onderwerp. Zowel de aanpak Terugwinaars als het Startpunt Duurzaam zijn voorbeelden hoe de gemeente daar samen met inwoners handen en voeten aan geeft.

Afsluiting aanpak Terugwinnaars

In maart begon de gemeente Hardenberg samen met ROVA de aanpak Terugwinnaars. Een gerichte aanpak voor het goed scheiden van afval. Dat deden inwoners van Hardenberg al heel goed. Toch is de aanpak succesvol geweest. Ruim 85% van de gecontroleerde pmd-containers bevat nu goed gescheiden pmd. Dat is een waardevolle grondstof voor nieuwe producten. 

Wethouder Lansink Rotgerink is enthousiast over het resultaat: “In alle controlegebieden zagen we een positief effect van de aanpak Terugwinnaars. In het controlegebied waar we voorheen de meeste vervuiling zagen, steeg het percentage containers met zuivere grondstof van 68% naar 84%. En het percentage sterk vervuilde containers nam in datzelfde gebied af van 25% naar 6%!”

Bankje als bedankje

“Om onze inwoners te bedanken voor hun inzet, geven we ze graag iets terug. We hebben vier bankjes, die gemaakt zijn van gerecycled pmd. Inwoners mogen aangeven waar zij zo’n bankje het liefst zouden zien staan in de openbare ruimte. Op de meest geschikte locaties zal een bankje worden neergezet.”

Inwoners kunnen hun favoriete plek voor een bankje tot 1 november doorgeven via [email protected].

Opening Startpunt Duurzaam

Met het Startpunt Duurzaam krijgt de gemeente Hardenberg één ingang voor inwoners die met verduurzaming bezig willen. Het Startpunt Duurzaam geeft heldere en onafhankelijke informatie over energie besparen, energie opwekken, klimaatadaptatie, circulariteit en biodiversiteit. Ook zijn er verschillende isolatiematerialen en voorbeelden te zien.

Het Startpunt wordt bemenst door twaalf duurzaamheidsgidsen. De gidsen helpen mensen op weg bij het zetten van de eerste stappen naar een duurzamer bestaan.

Het Startpunt Duurzaam is te vinden op de eerste verdieping van natuuractiviteitencentrum De Koppel. Het Startpunt is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

De duurzaamheidsgidsen zijn daar komende zaterdag en zondag aanwezig van 14.00 tot 15.00 uur om inwoners verder te helpen. Andere momenten dat de duurzaamheidsgidsen aanwezig zijn, vindt u op: www.duurzaambouwloket.nl/hardenberg/startpunt