Gemeenteraad wil steun voor Oekraïne – geld voor hulp & onderzoek tijdelijke opvang

0
278
Gemeente Hardenberg

HARDENBERG – De gemeenteraad van Hardenberg wil Oekraïne helpen met meer dan alleen woorden. Tijdens de raadsvergadering diende de raad een motie in namens alle partijen. De raad wil een onderzoek naar de mogelijkheden voor tijdelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast wil de raad 5 euro per inwoner beschikbaar stellen voor humanitaire hulp via giro 555.

De lijsttrekkers van de politieke partijen overhandigden een pamflet met een steunbetuiging aan de mensen in Oekraïne. Dit gebeurde aan het begin van de raadsvergadering. In het pamflet staat een oproep: staak de strijd, respecteer elkaars grenzen en blijf in gesprek. Een boodschap voor vrijheid, veiligheid en democratie.

De steun was dinsdagavond ook buiten zichtbaar. Het gemeentehuis was namelijk verlicht in de kleuren blauw en geel van de Oekraïnse vlag.

Tekst pamflet

Verklaring van de gemeente Hardenberg over de Russische aanval op Oekraïne

Dit is vandaag de laatste raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen. De afgelopen vier jaar hebben we als raad constructief samengewerkt. Vanzelfsprekend waren we het ook wel eens niet met elkaar eens, maar dan hadden we daar een gezond debat over. Wat mooi dat de inwoners van onze gemeente over een paar weken weer naar de stembus mogen om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De vrijheid om dat met elkaar te doen in een gezonde democratie is een groot goed.

De hele wereld heeft gezien hoe kwetsbaar vrijheid is, ook in Europa. De hele wereld veroordeelt de agressie en arrogantie van een machthebber zonder die gezonde democratie, die niet kan en wil samenleven in vrijheid. Vandaag willen wij stilstaan bij de grote waarde die vrijheid en veiligheid hebben voor alle mensen, waar ook ter wereld.

We roepen de strijdende partijen met klem op om de oorlog te staken, elkaars grenzen te respecteren en in gesprek te blijven.

Het vrije woord is het enige juiste wapen

De gemeente Hardenberg roept de machthebbers in de wereld op tot vrede en veiligheid. Wij vragen de andere gemeenten in Overijssel, in Nederland en in heel Europa dat ook te doen. Samen maken we een spreekwoordelijke vuist tegen dictaturen en strijden we voor vrede. Dat doen we met het enige juiste wapen: het vrije woord. Laat ons een voorbeeld zijn voor de wereld.

Gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders

Gemeente Hardenberg