HARDENBERG – Groei en bloei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En zorgen voor kwaliteit van leven in de gemeente Hardenberg. In de begroting voor 2024 staan de plannen die bijdragen aan groei en bloei. In de komende jaren is er genoeg geld om die plannen en projecten te betalen. In de jaren daarna is er wat minder geld om te investeren in de samenleving. Daar wil het college van B&W nu al op inspelen. Zodat de gemeente Hardenberg financieel gezond blijft.

(Advertentie)
Begroting 2024: Investeren in groei en bloei voor kwaliteit van leven

De begroting voor 2024 is in evenwicht. Er is voldoende geld om de plannen, projecten en het uitvoeren van taken te betalen. In 2024 verwacht de gemeente nog geld over te houden: bijna 8 miljoen euro. De gemeente wil dit geld eenmalig uitgeven. In de jaren daarna ontvangt de gemeente steeds minder geld.

In 2027 verwacht de gemeente precies genoeg geld te hebben om alle vaste kosten te kunnen betalen. Dat komt doordat de gemeente steeds minder geld krijgt van het Rijk voor het uitvoeren van alle taken.

De begroting is in evenwicht

Wethouder Martijn Breukelman: “We hebben in de afgelopen jaren goed op onze portemonnee gelet. En we hebben flink kunnen sparen. Daar plukken we nu de vruchten van. Want we hebben een begroting die in evenwicht is. Dat is bijzonder. Want steeds meer gemeenten in Nederland krijgen de begroting niet meer rond. In Hardenberg is de komende jaren geld om te investeren in de samenleving. En daarmee te zorgen voor groei en bloei van onze samenleving.”

Er is nu nog geld om te investeren

De gemeente heeft een goed gevulde spaarpot. Daar zit ongeveer 85 miljoen euro in. Martijn Breukelman: “Daar kunnen we mooie dingen mee doen. Maar we kunnen dat gespaarde geld maar één keer uitgegeven. Zoals het nu lijkt, kunnen we over een paar jaar niet meer zoveel sparen. Dan hebben we dus minder geld om te investeren. Investeringen leiden ook tot kosten die elk jaar terugkomen.”

“Als je bijvoorbeeld een sportpark bouwt, heb je nog tientallen jaren kosten voor onderhoud en afschrijving. Ook daarvoor moet je geld reserveren in de begroting. Daarom hebben we al gekeken waar we elk jaar geld overhouden. Die bedragen passen we aan. Dat geld kunnen we ergens anders voor gebruiken.”

Groei en bloei zorgen samen voor kwaliteit van leven

Het college van B&W heeft veel ambities. En wil de brede welvaart in stad en land behouden en versterken. Daarvoor is het nodig om te blijven groeien. Daarom wil het college investeren in woningbouw, werklocaties, werkgelegenheid en bereikbaarheid. Maar ook in sterke centra, het theater en het stationsgebied. Toch betekent groei niet vanzelf maatschappelijke bloei. Daarom wil het college ook investeren in kernen en inwoners. Door te zorgen voor goede voorzieningen in de kernen en een vitaal landelijk gebied.

De ambitie is dat inwoners wonen in een gezonde en duurzame leefomgeving met mogelijkheden om je te ontwikkelen. Ook goed onderwijs, duurzame schoolgebouwen en mogelijkheden om te sporten horen daarbij. De gemeente wil zorg en ondersteuning dichtbij inwoners en lokaal organiseren.

Keuzes maken voor een financieel gezonde toekomst

Het college wil in 2024 met de raad in gesprek over de keuzes die er zijn voor investeringen. Volgens Martijn Breukelman moeten er keuzes gemaakt worden. “We hebben grote opgaven en heel veel mooie plannen. Maar we kunnen niet alles doen. Daarvoor is op de lange termijn niet genoeg geld. We moeten dus goed nadenken waar we ons geld aan uitgeven en keuzes maken. Want we zijn financieel gezond. En dat moet zo blijven.”

De gemeenteraad bespreekt de begroting op 17 oktober 2023 in de oriënterende ronde en neemt op 7 november 2023 een besluit over de begroting voor 2024.

Share.