HARDENBERG – De Hardenbergse raadsfracties CDA, OpKoers.nu, ChristenUnie, VVD en D66 zien opvang van statushouders als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar vinden ook dat meer grip nodig is. Zij dienden daarom een amendement voor het aanpassen van het ‘Handelingskader vluchtelingen- en migratievraagstuk’, dat in de raadsvergadering van 16 januari werd behandeld.

(Advertentie)
Opvang statushouders is maatschappelijke verantwoordelijkheid maar meer grip is nodig

Verschillende teksten in het handelingskader worden aangescherpt. Het college moet samen met de woningstichting op zoek naar alternatieve woonvormen voor statushouders én andere woningzoekenden. En moet er in Den Haag voor zorgen dat de belangen van Hardenberg worden meegenomen. Ook moet er een zorgvuldig proces komen om de reguliere opvang na 2026 te bepalen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid met grenzen

Hardenberg ziet het vluchtelingenvraagstuk als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Elke gemeente heeft die verantwoordelijkheid maar we verwachten meer solidariteit van gemeenten die op dit moment niet opvangen. Daarbij merken de fracties op dat de draagkracht voor opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeente grenzen kent. Ook verwachten ze dat het Rijk met wet- en regelgeving komt, die bepalen welke opgaven gemeenten hebben voor opvang van vluchtelingen.

Zoeken naar andere woonvormen samen met Vechtdal Wonen

Verder dragen de fracties het college op om met Vechtdal Wonen in gesprek te gaan om het aanbod van woningen voor zowel statushouders als andere woningzoekenden te vergroten. Dit door naast reguliere woningen ook te zoeken naar andere woonvormen. Zoals flexwoningen of verbouw van leegstaande kantoorpanden.

Zorgvuldig proces voor bepalen reguliere opvang na 2026

Ook na 2026 houdt de gemeente Hardenberg een opgave voor reguliere opvang van vluchtelingen. De fracties willen dat hiervoor een zorgvuldig proces wordt doorlopen met alle betrokken partijen om de omvang, vorm en locatie te bepalen. Het beoordelen van de geschiktheid van de huidige locatie behoort tot de mogelijkheden. De fracties verwachten voor de zomer van 2024 hierover een voorstel van het college. Waarin speciale aandacht is voor communicatie met en betrokkenheid van de samenleving.

Belangen van Hardenberg in lobby richting het Rijk

De fracties willen verder dat de gemeente voor het zomerreces lobbyt bij het Rijk, om te zorgen dat de belangen van Hardenberg worden meegenomen. Eén van de belangen is dat het aantal mensen dat de gemeente Hardenberg al opvangt, wordt meegenomen in de vaststelling van ‘evenredige opvang’ door het Rijk.

Amendement aangenomen en motie ingediend

Het amendement werd in de vergadering aangenomen met 25 stemmen voor en  5 tegen. Daarnaast werd door dezelfde fracties een motie ingediend om de integratie van vluchtelingen en statushouders te verbeteren. Deze motie werd met 29 stemmen voor en 1 stem tegen aangenomen.

Share.