HARDENBERG – De gemeenteraad van Hardenberg heeft het initiatief genomen voor het ontwikkelen van een ‘Groene en Gezonde maatlat’. Deze maatlat is een methode om biodiversiteit, klimaat en gezondheid een prominente plek te geven. Bij nieuwe en bestaande ontwikkelingen, zoals woonwijken en bedrijventerreinen. De maatlat is uniek doordat het initiatief bij de raad ligt, door het toevoegen van het onderdeel ‘gezondheid’ en het ontwikkelen aan de hand van de praktijk.

(Advertentie)

In maart 2023 stemde de gemeenteraad van Hardenberg in met het ‘Programma Klimaat,  Water en Biodiversiteit 2023-2027’. Onderdeel van dit programma is het maken van een ‘maatlat met inrichtingsprincipes voor een klimaatrobuuste en natuur-inclusieve leefomgeving’. De raad vindt dit zo belangrijk, dat de raad dit maatlatproces zelf wil trekken. Om zo de ambities op het gebied van klimaat en natuur kracht bij te zetten en een extra impuls te geven.

Uniek raadsproces

De raad doorbreekt met dit proces de traditionele manier van werken. Normaal gesproken organiseert het college van burgemeester en wethouders zo’n proces. Nu zit de raad aan het stuur. Een raadsstuurgroep coördineert het proces, en doet dit in samenwerking en afstemming met het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie. Ook experts worden bewust ingezet om te komen tot een goede maatlat voor de gemeente Hardenberg. Daarnaast heeft de raadsstuurgroep een open en uitnodigende houding voor een ieder die wil meedenken.

Een plus door toevoegen van het onderdeel Gezondheid

Deze maatlat sluit aan bij de maatlat voor de groene en gebouwde omgeving, die door het Rijk is opgesteld. De Hardenbergse raadsleden willen echter een stap verder gaan, en hebben ook het onderdeel ‘gezondheid’ toegevoegd. Omdat de fysieke inrichting van woonwijken en bedrijventerrein een positieve bijdrage kan leveren aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Door ook vanuit dit onderdeel te kijken hoopt de raad op een andere inrichting van, en keuzes bij inrichting van gebieden.

Ontwikkelen aan de hand van praktijk

De raad wil een maatlat ontwikkelen die ook echt werkt in de praktijk. Daarom wordt de maatlat ontwikkeld aan de hand van gebieden die nu in ontwikkeling zijn, zoals de toekomstige woonwijk Slagharen-Noord. Zo is er meteen inzicht in hoe de ambities doorwerken in de praktijk van een nieuwe woonwijk of nieuw bedrijventerrein. Verschillende manieren worden onderzocht. Waarna de raad uiteindelijk een keuze maakt.

Definitieve maatlat wordt eind 2024 verwacht

Het proces om een maatlat op te stellen, zal ruim een half jaar duren. Het eerste concept wordt na de zomer verwacht. En de verwachting is dat er rond november 2024 een maatlat is, die door de raad vastgesteld kan worden.

Share.
Exit mobile version